Študentski projekt

Študentski projekt


Projekt uspešno predstavljen

Prišli smo do zadnjega dejanja in sicer predstavitve projekta. Pred skoraj polno novo predavalnico beta, v novem objektu G2 smo študenti smeri Logika in sistemi suvereno predstavili naš projekt pred izbrano publiko. Kljub nekaj zapletom in nepredvidenim situacijam je predstavitev potekala gladko, tako da smo predavalnico na koncu zapustili zadovoljni tako študentje in mentorji, kot tudi obiskovalci.

Datum: 08.06.2006 Avtor: David Bezgovšek

Končno znana tudi učilnica

Po nadčloveških naporih smo končno našli tajnika, ki nam je razkril strogo zaupno informacijo, ki je sedaj na voljo tudi vam.
Predstavitev bo v četrtek, 8.6.2006, ob 11:00 uri, v predavalnici beta, ki se nahaja v G2 objektu.

Datum: 07.06.2006 Avtorja: Štefan Črešnar & Marko Peršolja

Ura predstavitve znana

Z veseljem objavljamo novico, da smo dokončno dorekli, kdaj bo predstavitev. Vse obveznosti dajte na stran in se nam pridruzite na predstavitvi projekta, ki bo v četrtek, 8.6.2006, ob 11:00 uri v G2 objektu
(nova zgradba). Učilnica bo znana naknadno.

Datum: 02.06.2006 Avtorja: Štefan Črešnar & mag. Boris Cigale

Novica z zamudo - kako zajeti sliko in jo shraniti v zbirko

Ker je bilo tekom semestra veliko dela, sem pozabil na obveznost, ki mi je bila naložena. Opisati bi namreč moral, kako nam je, pod operacijskim sistemom Linux, uspelo s kamero zajeti sliko.

Iz interneta smo si naložili zadnjo stabilno verzijo jedra in ga prevedli. Sledila je namestitev na USB ključ. Poglobili smo se v program Softversion (SVN). Naložili smo tudi projekt Linux UVC - gonilnik za kamero, ki pa je še v beta fazi. Modul smo prevedli in namestili, vendar ni imel klasične podpore za W4L (Video for Linux), zato nismo mogli uporabit klasičnih orodij. V ta namen smo uporabili orodje UVC view, ki omogoča le prikaz slike. Identificirali smo mesto, kjer se izvaja kopiranje iz kamere v video pomnilnik in na tem mestu naredili shranjevanje slike v zbirko. Od tu naprej sledi obdelava slike v Matlabu.

Pa sem dolžen še eno pivo....

Datum: 29.05.2006 Avtor: Štefan Črešnar

Datum predstavitve je znan

Z veseljem sporočamo datum predstavitve našega projekta PIPSss, ki bo v četrtek, 8.6.2006. Natančnejše informacije glede ure dogodka bomo sporočili naknadno, ker je potrebno le-to prilagoditi določenim dejavnikom.


Datum: 26.05.2006 Avtor: Štefan Črešnar


Novi prijemi

Implementirali smo algoritem (dosegljiv je pod postavko materiali), ki nam generira poljubno število barv v RGB spektru. Lastna barvna paleta nam je v pomoč pri učenju barvnih kombinacij.

Datum: 22.05.2006 Avtor: Štefan Črešnar

Samoorganizirajoče nevronske mreže

Problema barvne separacije se lotevamo tudi s samoorganizirajočo nevronsko mrežo. Ta trenutno še ne daje zadovoljivih rezultatov, ampak učenje je še v zgodnji fazi. Ko bomo to storili pričakujemo dobre rezultate.

Datum: 18.05.2006 Avtor: Štefan Črešnar

Postavljen spletni strežnik

Naša ekipa ponosno objavlja novico, da je na pralnem stroju postavljen spletni strežnik. Spletna stran je trenutno še globoko v fazi izdelave, vendar lahko poskusno funkcijo iz Matlaba katera vrne niz znakov preverite na naslovu http://164.8.111.21 . Narejen je tudi vpogled v pralni stroj na http://164.8.111.21/live.html. Dokončen izgled strani lahko pričakujemo do konca naslednjega tedna.

Datum: 18.05.2006 Avtor: Marko Peršolja


Dobava strojne opreme

Na veliko veselje vseh smo dobili matično ploščo: model VIA EPIA PD 10000. Plošča bo procesirala slike in, z nevronsko mrežo, prepoznavala prepovedane barvne kombinacije, ki jih bomo zajemali s kamero. Na USB ključ kapacitete 1GB smo inštalirali Linux in Matlab. Za povezavo z omrežjem bo poskrbela brezžična kartica na USB vodilu.
Ker je kartica res všečnega videza, jo bomo dali v ohišje iz pleksi stekla, da bo vidna.






Datum: 25.04.2006 Avtor: Štefan Črešnar

Izbira imena projekta

Veliko energije je šlo tudi za izbiro imena.
Izbirali smo med naslednjimi imeni:
- PSALB (Pralni Stroj z Avtomatskim Ločevanjem Barv)
- PSP (Pralni Stroj Prihodnosti) (2 točki)
- IPS2B (Inteligentni Pralni Stroj s Separacijo Barv) (1 točka)
- VPBP (Varno Pranje Barnega Perila)
- PSZILB (Pralni Stroj Z Inteligentnim Ločevanjem Barv) (2 točke)
- Tajfun (no particular meaning) (1 točka)
- IPS (Inteligentni Pralni stroj) (1 točka)
- PIPS (Prototip Inteligentnega Pralnega Stroja) (11 točk)
- WIMCOS (WashIng MaChine with COlor Separation)
- SIP (Sistem Inteligentne Prepoznave) (3 točke)

Zmagovalno ime je tisto, ki je dobilo največ točk. Ime projekta je torej PIPSss!

PIPSss - Prototip Inteligentnega Pralnega Stroja s Spektralno Separacijo

Datum: 03.04.2006 Avtor: Štefan Črešnar


g. pralni stroj

Priprave na projekt potekajo v vsej razsežnosti. Dobili smo tudi boben (zagotovilo ga je podjetje Gorenje iz Velenja), ki ga je neznani tesar zavaroval z lesenim ohišjem.

Po drugi strani pa intenzivno testiramo odziv nevronskih mrež na nedovoljene barvne kombinacije. Binarni perceptron in zvezni perceptron nista dala zadovoljivih rezultatov, zato smo »presedlali« na zvezni večplastni perceptron.

Ker pranje perila ni v naši domeni imamo, seveda, še največ problemov z naborom testnih vzorcev.

Datum: 03.04.2006 Avtor: Štefan Črešnar

Začetek projekta

Ob začetku letnega semestra 3. letnika v šolskem letu 2005/06 smeri Logika in sistemi smo študenti te smeri začeli z našim šolskim projektom. Cilj projekta je razpoznavanje perila v pralnem stroju in uporabnika opozarjati v primeru nepravilnih barvnih kombinacij. S tem želimo na preprost način preprečiti marsikatero pobarvano "nesrečo". O razvoju projekta vas bomo sproti obveščali.

Datum: 07.03.2006 Avtor: David Bezgovšek